Laten we samen actie ondernemen voor biodiversiteit!
De Belgian Biodiversity Alliance (BBA) is een nationaal initiatief ten behoeve van de biodiversiteit dat belanghebbenden uit alle sectoren ā burgers, organisaties, ondernemingen, gemeenten, financiĆ«le instellingen, administraties, enz. ā samenbrengt rond hetzelfde doel: de biodiversiteit herstellen en de erosie ervan in BelgiĆ« en daarbuiten bestrijden, en dit op een heel concrete manier, door middel van vrijwillige verbintenissen.
De BBA heeft als doel om in heel BelgiĆ« een netwerk van actoren en initiatieven te creĆ«ren ter ondersteuning van de nationale, Europese en mondiale biodiversiteitsdoelstellingen, in het kader van de āVisie 2050 op een leven in harmonie met de natuur ten behoeve van mens en planeetā (Verdrag van de Verenigde Naties inzake biologische diversiteit).
Belgiƫ is een dichtbevolkt en sterk verstedelijkt land, met beperkte en gefragmenteerde open ruimtes tussen uitgestrekte stedelijke en peri-urbane gebieden met een lage dichtheid. Bovendien heeft het een hoge ecologische voetafdruk vanwege zijn specifieke productie- en consumptiepatronen en hoge volumes aan import, export en transit. Om zijn bijdrage aan biodiversiteitsdoelstellingen te optimaliseren, zowel in Belgiƫ als in het buitenland, zal de BBA zich richten op twee trajecten die de specifieke uitdagingen van Belgiƫ aanpakken.
2 assen ā 10 doelstellingen
Het platform is opgebouwd rond een reeks van tien doelstellingen die de belangrijkste kwesties op het gebied van biodiversiteit in Belgiƫ weerspiegelen.
Voor elk van deze twee gebieden zijn vijf gekwantificeerde doelstellingen ontwikkeld. Ze bieden een ambitieus maar realistisch kader, gebaseerd op bestaande doelstellingen op nationaal en Europees niveau.
Voor elk van de doelstellingen worden criteria gegeven om de toezeggingen te valideren en te monitoren.
AS 1
Het groenblauwe netwerk uitbreiden in, rondom en tussen steden ter verhoging van de biodiversiteit.
De verstedelijking van het Belgische grondgebied en de versnippering van de groene en blauwe ruimten hebben negatieve gevolgen voor het milieu: diersoorten die geen toegang hebben tot voedsel- of nestplaatsen, migratieroutes die worden afgesneden, een kleiner oppervlak aan natuurlijke habitats, enz. De uitbreiding van het groenblauwe netwerk in Belgiƫ zal concrete ecologische en sociaaleconomische oplossingen aanreiken, met name op het vlak van klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, waterbeheer, bodemerosie en luchtverontreiniging.
AS 2
De Belgische productie en consumptie biodiversiteitsvriendelijker maken.
Belgiƫ heeft een grote ecologische voetafdruk. De dichte bevolking, de specifieke productie- en consumptiepatronen en de grote hoeveelheden import, export en doorvoer leggen een grote druk op de biodiversiteit. Deze druk reikt verder dan het Belgische grondgebied, omdat Belgiƫ een belangrijke importeur is van grondstoffen en producten. Dit leidt tot verlies, fragmentatie en degradatie van natuurlijke habitats en ecosystemen, zoals bossen, savannes, wetlands, mangrovebossen en rivieren. Om de duurzaamheid en veerkracht van de verschillende economische sectoren te waarborgen, is het noodzakelijk om de Belgische consumptie- en productiepatronen te veranderen. Het is van cruciaal belang om rekening te houden met de gevolgen voor de biodiversiteit. Deze verandering zal gunstig zijn en de biodiversiteit in Belgiƫ en daarbuiten verbeteren.
Ben je klaar om je bij de beweging aan te sluiten?
Doe met ons mee en laten we samen onze doelen bereiken!
Projecten
Partners

Hasselt University

Jane Goodall Institute Belgium

Leefmilieu Brussel - Bruxelles Environnement

SPW Agriculture, Ressources naturelles et Environnement

Regionale Landschappen

Agentschap Natuur en Bos

Instituut Natuur-en Bosonderzoek

Vlaams Bijeninstituut

De Bosgroepen

Belgian Biodiversity Platform

The Shift
