Buzzwatch

Het Vlaamse Bijeninstituut (VBI) herlanceert Buzzwatch, een burgerwetenschapsproject dat bestuivers volgt om de lokale biodiversiteit te verbeteren. Met behulp van de Plantsoon appkunnen jouw waarnemingen helpen om te bepalen waar er meer bloemrijke gebieden nodig zijn. Sign up today and make a difference!

Investeren in de natuur

Investeren in natuurherstel loont enorm. Dat blijkt uit een nieuwe studie van VITO in opdracht van WWF en Natuurpunt, waarin wordt geconcludeerd dat elke euro die wordt geïnvesteerd in natuurherstel er acht oplevert.

Laten we samen actie ondernemen voor biodiversiteit!

De Belgian Biodiversity Alliance (BBA) is een nationaal initiatief ten behoeve van de biodiversiteit dat belanghebbenden uit alle sectoren – burgers, organisaties, ondernemingen, gemeenten, financiële instellingen, administraties, enz. – samenbrengt rond hetzelfde doel: de biodiversiteit herstellen en de erosie ervan in België en daarbuiten bestrijden, en dit op een heel concrete manier, door middel van vrijwillige verbintenissen.

De BBA heeft als doel om in heel België een netwerk van actoren en initiatieven te creëren ter ondersteuning van de nationale, Europese en mondiale biodiversiteitsdoelstellingen, in het kader van de “Visie 2050 op een leven in harmonie met de natuur ten behoeve van mens en planeet” (Verdrag van de Verenigde Naties inzake biologische diversiteit).

Lees meer 

Laatste nieuws!

🌱 Voedsel om over na te denken: Voedselverspilling aanpakken voor biodiversiteit! 🌱

Biodiversiteit gaat niet alleen over natuurgebieden - het gaat ook over hoe we voedsel produceren en consumeren. Deze maand belichten we een gloednieuw initiatief tegen voedselverspilling: WasteWarriors!

Laatste nieuws!

🌱Wist u dat vijvers hotspots van biodiversiteit zijn?🌱

Alleen al in 2023, 87 nieuwe pools zijn gecreëerd en 42 werden hersteld in heel België door Regionale Landschappen! Deze inspanningen zorgen voor cruciale habitats voor amfibieën, insecten en planten.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang inspirerend nieuws over biodiversiteit!

België is een dichtbevolkt en sterk verstedelijkt land, met beperkte en gefragmenteerde open ruimtes tussen uitgestrekte stedelijke en peri-urbane gebieden met een lage dichtheid. Bovendien heeft het een hoge ecologische voetafdruk vanwege zijn specifieke productie- en consumptiepatronen en hoge volumes aan import, export en transit. Om zijn bijdrage aan biodiversiteitsdoelstellingen te optimaliseren, zowel in België als in het buitenland, zal de BBA zich richten op twee trajecten die de specifieke uitdagingen van België aanpakken.

2 assen – 10 doelstellingen

Het platform is opgebouwd rond een reeks van tien doelstellingen die de belangrijkste kwesties op het gebied van biodiversiteit in België weerspiegelen.

Voor elk van deze twee gebieden zijn vijf gekwantificeerde doelstellingen ontwikkeld. Ze bieden een ambitieus maar realistisch kader, gebaseerd op bestaande doelstellingen op nationaal en Europees niveau.

Voor elk van de doelstellingen worden criteria gegeven om de toezeggingen te valideren en te monitoren.

AS 1

Het groenblauwe netwerk uitbreiden in, rondom en tussen steden ter verhoging van de biodiversiteit.
De verstedelijking van het Belgische grondgebied en de versnippering van de groene en blauwe ruimten hebben negatieve gevolgen voor het milieu: diersoorten die geen toegang hebben tot voedsel- of nestplaatsen, migratieroutes die worden afgesneden, een kleiner oppervlak aan natuurlijke habitats, enz. De uitbreiding van het groenblauwe netwerk in België zal concrete ecologische en sociaaleconomische oplossingen aanreiken, met name op het vlak van klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, waterbeheer, bodemerosie en luchtverontreiniging.

Stedelijke en voorstedelijke gebieden

Gebouwen en infrastructuren

Bed & Breakfasts voor wilde bestuivers

Nature-based solutions

Ecologische connectiviteit

AS 2

De Belgische productie en consumptie biodiversiteitsvriendelijker maken.
België heeft een grote ecologische voetafdruk. De dichte bevolking, de specifieke productie- en consumptiepatronen en de grote hoeveelheden import, export en doorvoer leggen een grote druk op de biodiversiteit. Deze druk reikt verder dan het Belgische grondgebied, omdat België een belangrijke importeur is van grondstoffen en producten. Dit leidt tot verlies, fragmentatie en degradatie van natuurlijke habitats en ecosystemen, zoals bossen, savannes, wetlands, mangrovebossen en rivieren. Om de duurzaamheid en veerkracht van de verschillende economische sectoren te waarborgen, is het noodzakelijk om de Belgische consumptie- en productiepatronen te veranderen. Het is van cruciaal belang om rekening te houden met de gevolgen voor de biodiversiteit. Deze verandering zal gunstig zijn en de biodiversiteit in België en daarbuiten verbeteren.

Gewassen en dierlijke producten

Primaire productie-gebieden

Ingevoerde primaire grondstoffen

Voedseloverschotten

Biodiversiteits-vriendelijke financiële stromen

Ben je klaar om je bij de beweging aan te sluiten?

Doe met ons mee en laten we samen onze doelen bereiken!

Projecten

Partners

Embuild Vlaanderen Logo
Hasselt University Logo
Jane Goodall Institute Belgium Logo
Bruxelles environnement Logo
SPW Agriculture, Ressources naturelles et Environnement Logo
Regionale Landschappen Logo
Agentschap Natuur en Bos Logo
Instituut Natuur-en Bosonderzoek Logo
Kick Belgium ASBL Logo
Vlaams Bijeninstituut Logo
De Bosgroepen Logo
Be Biodiversity Logo
The Shift Logo
Vlaamse Landmaatschappij Logo
NL