Behaag je tuin

Samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen
Développer le réseau bleu-vert

Regionale Landschappen

Commencé en : 2024

Projet par : Regionale Landschappen

Commencé en : 2024

Le projet

Een mooie gemengde haag, heg of houtkant langs je tuin? Blozende appels uit je eigen hoogstamboomgaard? Een tegeltuintje tegen je gevel, of op een natuurlijke manier je tuin speelvriendelijker maken? Regionale Landschappen biedt plantgoedpakketten aan van streekeigen soorten waarmee je tuin aantrekkelijk wordt voor vogels, bijen en vlinders. Daarnaast bieden we ook inheemse hoogstambomen aan. Zelf kan je ook volop genieten van de bloesems en het fruit. Zin om je tuin op een natuurlijke manier speelvriendelijker te maken? Bestel dan de bundels wilgentakken waarmee je voor kinderen een levende groene speelhut of andere levende wilgenconstructies kan bouwen. Je vindt ook wilde kamperfoelie en de wilde bosrank die als klimplant ook de minder grote tuin kunnen opfleuren. Een tegeltuintje tegen je gevel volstaat.

Site du projet

Vlaams-Brabant, Oost- & West-Vlaanderen

Contribution(s)

Coût du projet

En-dessous de 10.000 €

Participant(s)

a. Provincies Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen: ter uitrollen actie/ondersteuning
b. Regionale Landschappen Meetjesland en Leievallei, Houtland en Polders, Schelde-Deurne, en de vijf Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant: het logistieke luik
c. Particulieren: aanschaf

Comment les critères de l’objectif sont-ils remplis ?

Connectivité écologique

– Streekeigen en autochtone planten zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten.
– De groei- en bloeicyclus van deze planten is afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.
– De regionale landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haagpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag enkel bestaande uit haagbeuk of beuk.
– De natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo’n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (oa boomkruiper, holenduif, kleine bonte specht, ringmus, steenuil, eikelmuis, vleermuizen, vlinders, mieren, hommels en bijen,…) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden.
– Hoogstambomen zijn het hele jaar door een thuis voor tal van insecten en andere ongewervelden zoals spinnen en mijten. Een hoogstamboom is meer dan zomaar een fruitboom!

Initiatives éventuelles à laquelle le projet participe :
Le projet ne fait partie d'aucune initiative existante.

Maintenance à long terme

Ten laste van de particulier die de haag aangekocht heeft. Advies omtrent het onderhoud wordt verleend door Regionale Landschappen.

Bénéfices

– Beleving voor de mens
– Ondersteuning van de lokale biodiversiteit

D'autres projets liés à l'objectif : "Connectivité écologique"

FR