Stiemervallei: groen-blauwe levensader in Genk
Het project
Het project is gericht op:
- Herstel van de natuurlijke dynamiek van de vallei, waarbij de Stiemer en een nieuwe parallelle stroom gevoed worden met proper oppervlaktewater, hemelwater en kwelstromen. Hemelwater dringt zoveel mogelijk in de grond in het kerngebied én in de omliggende flanken van de vallei.
- Verbetering van de natuurlijke rijkdom en het landschap in de vallei door ontwikkeling van verschillende natuurtypes zoals een moerasbeek of een doorstroommoeras.
- Verhoging van de biodiversiteit en beleving ervan door ingrepen voor het creëren van meer variatie in natuur (rietmoerassen, natte graslanden, droge heides en eiken-berkenbossen)
- De verbinding van stadswijken met elkaar en met de vallei door het aanleggen van toegankelijke paden (valleiroute) of buurtwandelingen met informele lussen doorheen de vallei.
- Creatie van publieke plekken (tuinen en publieke ruimtes) die uitnodigen tot verblijf, gebruik en ontmoeting om zo de band tussen de stad en vallei te versterken.
- Gerichte acties om de beleving van en interactie met het landschap te versterken.

Locatie project
Bijdrage(s)
Projectkosten
Deelnemer(s)

Tractebel, Fluvius, Aquafin, VMM, VLM, provincie Limburg, Natuurpunt en ANB, burgercoöperaties (Vrienden van de Stiemer) en vele anderen.
De stad wil de vallei niet alleen ontwikkelen. Genk wil onder het motto ‘samen stad maken’ haar burger een belangrijke rol geven: betrokkenheid, eigenaarschap en activatie van de Genkenaar zijn belangrijk in de ontwikkeling van de vallei.
Dit project maakt onder andere deel uit van een LIFE-project LIFE-Green4Grey en werd gedeeltelijk uitgevoerd met een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie. Ook de stad Genk droeg financieel bij aan het project. Daarnaast werd financiële steun ontvangen van Europa (Horizon 2020) de Vlaamse Overheid (Proeftuin Ontharding, Groenblauwe Dooradering, Stadsvernieuwing) en Provincie Limburg (Fietsfonds).
Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?
Nature-based solutions
- De natuur/natuurlijke processen gebruiken die de biodiversiteit bevorderen om de uitdagingen m.b.t. de klimaatverandering, het waterbeheer (inclusief overstromingsbeheer) en de bodemdegradatie aan te pakken.
- De specifieke ecologische en milieukwaliteiten van het gebied (e.g. de topografie, het landschapstype, de plaatselijke flora en fauna) respecteren en/of versterken.
- Die natuurlijke processen in het omliggende gebied en mileu integreren.
- Deze natuurlijke processen implementeren op een wijze die consistent is met andere acties die worden ondernomen om deze uitdagingen aan te pakken (e.g. herstellen van plaatselijke plantensoorten in de omgeving van waterpartijen die zijn aangelegd om het waterbeheer te verbeteren).
- De ecologische connectiviteit tussen op de natuur gebaseerde oplossingen en omliggende natuurgebieden versterken.
Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Stedelijke en voorstedelijke gebieden
- De specifieke ecologische kenmerken van het gebied (e.g. the topography, the type of landscape, the local plant and animal life)
- Zorgen voor een aangepast beheer dat gunstig is voor de biodiversiteit (e.g. rewilding, reduced mowing of parks, gardens, talus, ponds, no chemicals)
- Zo veel mogelijk "natuurlijkheid"/zo weinig mogelijk verandering van het oorspronkelijke landschap (landschap, kwaliteit van het water/de bodem, ...)
- De aanpassingen in het omliggende gebied en milieu integreren
- Inheemse en lokale soorten/subsoorten gebruiken die veerkrachtiger zijn en beter bestand tegen klimaatverandering
Onderhoud op lange termijn
- Voor natuurgebied: natuurbeheer volgens natuurbeheerplan. Maaien, begrazen, hakhoutbeheer, poelen aanleggen, heidebeheer, exoten bestrijden, puin en zwerfvuil opruimen, verschillende inheemse struiken planten en bosomvorming zijn enkele voorbeelden. We bouwen momenteel aan een peetschap waarbij buurtbewoners en vrijwilligers een deelgebied patroneren, gastheer zijn, evoluties opvolgen en items kunnen signaleren: vinger aan de pols en betrokkenheid.
- Voor stedelijke en voorstedelijke gebieden: combinatie van extinsief en intensief beheer afhankelijk van locatie en ontwerp
Voordelen
- Herstel van de natuurlijke dynamiek van de vallei;
- Verbetering van de natuurlijke rijkdom en het landschap in de vallei;
- Verhoging van de waterbuffercapaciteit;
- Verhogen van de klimaatrobuustheid van de stad;
- Verhoging van biodiversiteit;
- Mensen met natuur verbinden;
- Creatie van publieke plekken die uitnodigen tot verblijf, gebruik en ontmoeting om zo de band tussen stad en vallei te versterken.
Other projects linked to the objective: "Nature-based solutions"
Er zijn nog geen andere projecten in deze doelstelling. Voel je vrij om er een in te dienen!