Gezamenlijke aankoop van inheemse heggen, houtwallen, bosranden en hoogstammige (fruit)bomen
Poelen: parels in het landschap
Het project
Regionale Landschappen onderhoudt en graaft nieuwe poelen om leefgebieden voor watergerelateerde planten en dieren te verbeteren en met elkaar te verbinden, waardoor het ecologische netwerk in het werkgebied wordt versterkt. Door sensibilisering en promotie worden verschillende doelgroepen overtuigd van de waarde van natuurlijke poelen. Door het aanleggen en herstellen van ons poelennetwerk stellen we de toekomst veilig voor kikkers, salamanders en talloze andere waterdieren.
Until now we have built 1146 pools.

Locatie project
Bijdrage(s)
Projectkosten
Deelnemer(s)

- Financiering: leefomgevingssubsidies van provincies (70%) en particulieren (30%)
- Regionale Landschappen: advies, ondersteuning, implementatie
Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?
Ecologische connectiviteit
- De veilige migratie van dier- en/of plantensoorten over de verschillende zones van het groenblauwe netwerk vergemakkelijken.
- Herstellen en/of bevorderen van biodiverse landschapselementen (e.g. bomen, hagen, bloemen, rivieren) langs lineaire infrastructuren (e.g. wegen, spoorwegen).
- Beheer de voorzieningen ecologisch.
Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Onderhoud op lange termijn
Drie jaar na de aanleg of restauratie van de poel bezoekt RLRL de poel om deze te monitoren. Hierbij worden de waterwaarden gecontroleerd en de aanwezige waterplanten, waterdieren en amfibieën geïnventariseerd. De verkregen soortgegevens worden ingevoerd op www.waarnemingen.be. De resultaten worden samen met een beheersadvies naar de eigenaar of beheerder van de poel gestuurd.
Voordelen
Landschappelijke en natuurwaarden verbeteren. Ondersteuning van kwetsbare amfibiesoorten zoals de kamsalamander.