Plukboerderij Grondig, waar vier jonge boeren kiezen voor een korte en lokale keten, samen met de natuur.
Natuurboerderij Het Bolhuis
Het project
Natuurboerderij het Bolhuis is een biologische veehouderij die in nauwe samenwerking met natuurbeheerders Natuurpunt en Agentschap voor Natuur en Bos 100 ha valleigebied, natuurgraslanden, heide en bos beheert. Het Bolhuis houdt zeldzame oude lokale rassen: Kempische roodbonte runderen, Ardense Voskopschapen en Kempische geiten. Deze dieren grazen in de natuurgebieden. Het hooi uit de natuurgebieden dient als wintervoer. De boerderij sluit alle kringlopen. Het voer is van eigen bodem, er worden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. De boerderij werkt op dezelfde manier als de eeuwenoude Kempische heideboerderij, met buitenvelden (de natuurgebieden waar de dieren grazen) die gedempt worden zodat de verrijkte binnenvelden (het eigen akkerland met eiwitgewassen) gebruikt kunnen worden om gezond en groeikrachtig voer voor het vee te verbouwen.

Locatie project
Bijdrage(s)
Projectkosten
Deelnemer(s)

- Natuurpunt vzw (beheerteams van Dassenaarde, Catselt, Demerbroeken en Zammels Broek)
- Agentschap Natuur en Bos (Vlaamse natuurreservaten Webbekoms Broek en Vallei van de Drie Beken)
Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?
Gewassen en dierlijke producten
Duurzaam gebruik en behoud van biodiversiteit en haar componenten: Bolhuis beheert natuurgebieden waar topnatuur wordt gerealiseerd. Ook op de overige gronden van het bedrijf wordt natuurinclusief gewerkt zodat de biodiversiteit minimaal behouden blijft of zelfs verbeterd wordt. Op deze gronden worden alleen kruidenrijke grassen verbouwd zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Vermindering van schadelijke effecten van landbouw en landbouwpraktijken op de biodiversiteit: het bedrijf sluit de materiaalkringlopen op het eigen land, er worden geen pesticiden, kunstmest, GGO's, enz. gebruikt. Anthelmintica en diergeneesmiddelen worden spaarzaam gebruikt. Er vinden geen negatieve veranderingen in landgebruik plaats: land met natuurwaarden wordt behouden en extra land met natuurwaarden wordt zelfs ontwikkeld.
Integratie van biodiversiteitsoverwegingen in landbouw- en bedrijfspraktijken: door samenwerking met natuurbeheerders wordt begrazing en maaien in natuurgebieden voornamelijk gedaan in functie van natuurdoelen. Op de andere gronden van de boerderij wordt rekening gehouden met biodiversiteit door extra bloeiende kruiden te voorzien in de grasklavergebieden, hagen en bosranden aan te planten, geen schadelijke stoffen te gebruiken voor de natuur, bemesting in evenwicht met de omgeving, ...
Het bevorderen van lokale seizoensgebonden productie en korte toeleveringsketens: Het Bolhuis verkoopt het vlees van runderen en schapen die grazen in de natuurgebieden op de boerderij zelf of via de Buurderij van Diest. De boerderij biedt ook biologische groentepakketten met seizoensgroenten van lokale biologische boeren.
De beschikbaarheid van lokale seizoensproducten op de Belgische markt verbeteren
Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :
Onderhoud op lange termijn
Beheer in samenwerking met Natuurpunt en Agentschap voor Natuur en Bos
Voordelen
- Natuurbeheerders hebben een betrouwbare partner om natuurdoelen in hun natuurgebieden op een goedkope manier te realiseren.
- Er is geen negatieve invloed op het milieu door de veehouderij op het land, gesloten kringlopen, netto stikstofverwijdering, geen gebruik van meststoffen of pesticiden, spaarzaam watergebruik, ...
- De kruidenrijke gras-klavervelden hebben een economische meerwaarde (goedkope eiwitbron voor vee) maar leveren ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit: bodembiodiversiteit, aantrekkelijk voor insecten, kleine vogels en zoogdieren maar ook voor roofdieren zoals uilen, ooievaar, buizerd, gehoornde stern, ...
- Bezoekers kunnen de natuur en het boerenleven op het Bolhuis komen ervaren via het toeristische aanbod van de boerderij.
- Door bijdragen aan onderzoek en onderwijs komen tientallen onderzoekers en honderden studenten in aanraking met natuurinclusieve, agro-ecologische, circulaire landbouw.
- De beschikbaarheid van lokale seizoensproducten op de Belgische markt verbeteren