Kanaal

Kanaal is een transformatie van een voormalige industriële site in Wijnegem (een stokerij van sterke dranken) naar een mixed use woonproject.
Het groenblauwe netwerk uitbreiden

Stad : Antwerpen

Regio : Vlaanderen

Project van : De real estate afdeling van Axel Vervoordt

Aangesloten op : Jul 2022

Het project

Kanaal is een transformatie van een voormalige industriële site in Wijnegem (een stokerij van sterke dranken) naar een mixed use woonproject waarbinnen verschillende woontypes aangevuld worden met kantoren, museale ruimten, werkplaatsen en een ondergrondse parking. De natuur is overal op het terrein geïntegreerd, op de daken van de gebouwen en de ondergrondse parkeergarage, tussen de gebouwen...

Wie is er bij betrokken?

De real estate afdeling van Axel Vervoordt, in samenwerking met drie architectenteams - Bogdan & Van Broeck, Coussée & Goris, Stéphane Beel - en landschapsarchitect Michel Desvigne.

Gebouwen en infrastructuren

Het nieuwe project op de site bevat een grote hoeveelheid groendaken (zowel extensieve als intensieve) alsook tuinen op volle grond. 

De totale site meet 23.000 m².

Naast de ongeveer 7.800 m² verharding, terrassen en gebouwen zonder groendak , is er: 

  • ± 2000 m² de jardin en pleine terre
  • ± 6200 m² extensieve groendaken op gebouwen
  • ±3000 m² intensief groendak aangebracht (substraat 80cm dik) waarin hoogstambomen zijn geplant

15 van de 18 gebouwen hebben groendaken

Groene zone van de ondergrondse parking: ± 3500 m²

Hoe worden de criteria van de doelstelling ingevuld?

De extensieve groendaken en de groenblauwe ontwikkelingen gebruiken verschillende soorten en wordt dus diversiteit gereproduceerd, teneinde de biodiversiteit te bevorderen en de milieu- en ecologische kwaliteiten zo goed mogelijk te integreren. De groendaken creëren inderdaad een stedelijk ecosysteem. Een waterpartij met riet vervolledigt het groenblauwe netwerk. Het is een urban rewilding die een grijze infrastructuur (de distilleerderij) omvormde tot een groenblauwe leefruimte. Deze rewilding is grotendeels onderhoudsvrij (niet maaien, weinig tot niet snoeien…) en die AL het regenwater dat er op valt via een aquifer afvoert naar de diepe freatische grondwatertafel. Het beheer is dus hoofdzakelijk natuurlijk en is derhalve gunstig voor de biodiversiteit van het gebied.

Voordelen

De inzet op groenblauwe systemen en netwerken is een stedelijk ecosysteem op zich.  De landschapsaanleg, d.w.z. de vegetatie, is biodiversiteit en biedt plaats aan bijkomende fauna.  Tegelijk draagt het project bij tot een aantal belangrijke maatschappelijke veranderingen. Het toont aan dat je kwalitatief kan wonen in een voormalig industrieel brownfield. Het toont ook aan dat een zeer hoge bebouwingsdichtheid perfect kan samengaan met lock-down compatibel wonen nabij biodiversiteit, inclusie rust, stilte en privacy. Bovendien draagt deze ontwikkeling bij tot de bestrijding van het verschijnsel warmte-eilanden en bodemafdekking in stedelijke gebieden. Het helpt ook om de lucht te zuiveren, dankzij de nabijheid van vegetatie.

Andere projecten in verband met de doelstelling "Gebouwen en infrastructuren"

Er zijn nog geen andere projecten in dit gebied.
Aarzel niet om er een voor te stellen!

NL