Kanaal

Transformatie van een voormalige industriële site naar een mixed use woonproject.

De real estate afdeling van Axel Vervoordt

Commencé en : 2024

Projet par : De real estate afdeling van Axel Vervoordt

Commencé en : 2024

Het project

Kanaal is een transformatie van een voormalige industriële site in Wijnegem (een stokerij van sterke dranken) naar een mixed use woonproject waarbinnen verschillende woontypes aangevuld worden met kantoren, museale ruimten, werkplaatsen en een ondergrondse parking. De natuur is overal op het terrein geïntegreerd, op de daken van de gebouwen en de ondergrondse parkeergarage, tussen de gebouwen...

Site du projet

Wijnegem

Contribution(s)

Coût du projet

Participant(s)

De real estate afdeling van Axel Vervoordt, in samenwerking met drie architectenteams - Bogdan & Van Broeck, Coussée & Goris, Stéphane Beel - en landschapsarchitect Michel Desvigne.

Hoe worden de criteria van de doelstelling ingevuld?

Gebouwen en infrastructuren

De extensieve groendaken en de groenblauwe ontwikkelingen gebruiken verschillende soorten en wordt dus diversiteit gereproduceerd, teneinde de biodiversiteit te bevorderen en de milieu- en ecologische kwaliteiten zo goed mogelijk te integreren. De groendaken creëren inderdaad een stedelijk ecosysteem. Een waterpartij met riet vervolledigt het groenblauwe netwerk. Het is een urban rewilding die een grijze infrastructuur (de distilleerderij) omvormde tot een groenblauwe leefruimte. Deze rewilding is grotendeels onderhoudsvrij (niet maaien, weinig tot niet snoeien…) en die AL het regenwater dat er op valt via een aquifer afvoert naar de diepe freatische grondwatertafel. Het beheer is dus hoofdzakelijk natuurlijk en is derhalve gunstig voor de biodiversiteit van het gebied.
Initiatives éventuelles à laquelle le projet participe :
Le projet ne fait partie d'aucune initiative existante.

Maintenance à long terme

Voordelen

De inzet op groenblauwe systemen en netwerken is een stedelijk ecosysteem op zich.  De landschapsaanleg, d.w.z. de vegetatie, is biodiversiteit en biedt plaats aan bijkomende fauna.  Tegelijk draagt het project bij tot een aantal belangrijke maatschappelijke veranderingen. Het toont aan dat je kwalitatief kan wonen in een voormalig industrieel brownfield. Het toont ook aan dat een zeer hoge bebouwingsdichtheid perfect kan samengaan met lock-down compatibel wonen nabij biodiversiteit, inclusie rust, stilte en privacy. Bovendien draagt deze ontwikkeling bij tot de bestrijding van het verschijnsel warmte-eilanden en bodemafdekking in stedelijke gebieden. Het helpt ook om de lucht te zuiveren, dankzij de nabijheid van vegetatie.

Andere projecten in verband met de doelstelling "Gebouwen en infrastructuren"

NL