BOOST

BOOST wil bosuitbreiding op private gronden stimuleren op beleidsmatig gedragen locaties in Oost-Vlaanderen.
Het groenblauwe netwerk ontwikkelen

Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw

Begonnen in: 2020

Project by: Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw

Begonnen in: 2020

Het project

Met BOOST wil Bosgroep Oost-Vlaanderen particuliere bebossers extra aanmoedigen via een toelage voor bosuitbreidingsprojecten op private gronden. Zo willen we samen meer bos realiseren. Provincie Oost-Vlaanderen kent immers een zeer lage bosindex (5,5% versus 11% voor gans Vlaanderen).

Bovendien geeft BOOST aan iedereen de kans om actief mee te bouwen aan een groener en gezonder Oost-Vlaanderen. Want met elke euro die in ons fonds terecht komt, zorgt de Bosgroep voor nieuw bos in onze provincie.

Locatie project

Provincie Oost-Vlaanderen

Bijdrage(s)

1 solutions

Projectkosten

Meer dan 500.000 €

Deelnemer(s)

BOOST is een initiatief van Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw, en kreeg vorm dankzij de steun van Europa, de Vlaamse Overheid en Provincie Oost-Vlaandere. Momenteel krijgt BOOST enkel nog financiële steun van Provincie Oost-Vlaanderen.

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Nature-based solutions

  • De natuur/natuurlijke processen gebruiken die de biodiversiteit bevorderen om de uitdagingen m.b.t. de klimaatverandering, het waterbeheer (inclusief overstromingsbeheer) en de bodemdegradatie aan te pakken.
  • De specifieke ecologische en milieukwaliteiten van het gebied (e.g. de topografie, het landschapstype, de plaatselijke flora en fauna) respecteren en/of versterken.
  • Die natuurlijke processen in het omliggende gebied en mileu integreren.
  • Deze natuurlijke processen implementeren op een wijze die consistent is met andere acties die worden ondernomen om deze uitdagingen aan te pakken (e.g. herstellen van plaatselijke plantensoorten in de omgeving van waterpartijen die zijn aangelegd om het waterbeheer te verbeteren).
  • De ecologische connectiviteit tussen op de natuur gebaseerde oplossingen en omliggende natuurgebieden versterken.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Het project maakt geen deel uit van een bestaand initiatief.

Onderhoud op lange termijn

Na de aanplanting kunnen de boseigenaren terecht bij de Bosgroep via de reguliere werking voor het onderhoud en de opvolging van de aanplant. Bovendien is er ook de wettelijke verplichting dat de aanplanting bos moet blijven en dat hiervoor de nodige maatregelen moeten worden genomen.

Voordelen

Het belang van bos is onmiskenbaar. In de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis is bosuitbreiding een must. Bossen leveren een waaier aan ecosysteemdiensten, de lijst is bijna eindeloos lang. Ze halen CO2 uit de lucht en zetten die om naar zuurstof, ze zorgen voor verkoeling in de zomer, ze zijn een natuurlijke buffer tegen overstromingen of erosie, ze zijn een bron van hout, voedsel en drinkwater, ze zuiveren water en lucht, ze zijn een thuis voor talloze planten en dieren, en dragen zo bij aan het verhogen van de biodiversiteit, …

Maar naast deze producerende en regulerende ecosysteemdiensten is het sociaal-recreatieve belang van bossen ook niet te onderschatten. Het positieve effect van bossen op ons fysiek en mentaal welzijn werd al meermaals bewezen.

Andere projecten in verband met de doelstelling: "Nature-based solutions"

Wetlands4Cities

Wetlands4Cities

Wetlands wil vijf stedelijke wetlands aanleggen in Vlaanderen en ze omvormen tot hotspots van biodiversiteit, die fungeren als natuurlijke klimaatbuffers.

Lees meer
NL