We zetten ons in om reststromen van groenten en fruit om te zetten in voedsel met een langere houdbaarheid.
Rekub
Het project
Rekub maakt pralines, cake en taart van groenten en fruit die normaal verspild zouden worden. Alles vooraf te bestellen via de webshop. Want wij zijn enorme fan van lelijke groenten en fruit. En ook van eerlijke chocolade. Gecombineerd geeft dat een pittige pastinaakpraline, een easy worteltaart of een wulpse brownie van rode biet. Het zijn maar enkele voorbeelden.
Wij werken enkel met lelijke groenten. Dat zijn kromme komkommers of wortels met 2 benen. Ze zijn voedzaam en grappig, maar toch worden ze massaal weggegooid. Omdat de groenten een vlekje hebben, te krom zijn, te groot of te klein. Dit vertaalt zich in een derde van alle voedselproductie wereldwijd dat verspild wordt. Hallucinant. Wij wilden hier iets mee doen en maakten van iets wasted opnieuw iets tasted.

Locatie project
Bijdrage(s)
Projectkosten
Deelnemer(s)

- Rekub's heerlijke, eerlijke groenten en fruit komen van Het Herdershof, Bocal, Nieuwe Vaart, Rico Lab en Moesland.
- Met Seppe Nobels, groentechef bij uitstek, werden de pralines gefinetuned. (Enkel in opstartfase)
- Ondernemers uit de buurt ivm samenwerkingen (eg. Waste Warriors)
Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?
Voedseloverschotten
- De efficiëntie van de middelen verbeteren die in de productiefase worden gebruikt om verspilling te voorkomen (e.g. alle voedingsmiddelen oogsten ongeacht de grootte ervan of ongeacht hoe ze eruit zien, alleen de vereiste hoeveelheid produceren).
- Consumptie/terugwinning/herverdeling van voedseloverschotten voor menselijke consumptie stimuleren: voedseloverschotten voor menselijke consumptie gebruiken en vermijden dat ze worden weggegooid of als compost worden gebruikt.
Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Onderhoud op lange termijn
Rekub start in het vroege najaar met verbouwingen. We breiden het concept uit met koeken… en take away producten.
Voordelen
- Red eten van de verspilling
- Geniet van heerlijke pralines, cake en taarten van groente en fruit dat normaal verspild zouden worden. Rekub maakt ook dessertenbuffets en feest- of bruidstaarten
- Rekub organiseert workshops, waarbij men zelf groente ganache, pralines en chocolade repen leert maken
- Help het klimaat en de biodiversiteit door voedselverspilling tegen te gaan