Prinses Elisabeth-eiland

Natuurinclusieve ontwerpbenadering voor 's werelds eerste kunstmatige energie-eiland
De Belgische productie en consumptie biodiversiteitsvriendelijker maken

Elia Group

Begonnen in: 2023

Project by: Elia Group

Begonnen in: 2023

Het project

Het Prinses Elisabeth-eiland voor de Belgische Noordzeekust wordt het eerste energie-eiland ter wereld.

We hebben gekozen voor een innovatieve aanpak van het Prinses Elisabeth Eiland, bekend als 'natuurinclusief ontwerp'. We hebben samengewerkt met natuurbeschermingsdeskundigen en wetenschappers om ervoor te zorgen dat de manier waarop het eiland is ontworpen een positieve invloed heeft op de biodiversiteit en het zeeleven helpt te floreren. Dit betekent dat zowel het ontwerp als de functie van het eiland zullen bijdragen aan het behalen van de klimaat- en biodiversiteitsdoelen van de EU.

We hebben een co-creatie proces met onze medewerkers en deskundigen op het gebied van natuurbehoud en zeemilieu, universiteiten, adviesbureaus en niet-gouvernementele organisaties om een unieke reeks natuurinclusieve ontwerpmaatregelen te ontwerpen die de biodiversiteit zullen verbeteren en de zeefauna en -flora rond het eiland zullen helpen floreren.

Het NID4BirdLIFE-project is een 6,5 jaar durend initiatief dat medegefinancierd wordt door het LIFE-programma, het financieringsinstrument van de Europese Unie voor milieu- en klimaatactie. Het project wil de kritieke achteruitgang van de populatie the drieteenmeeuwen (Rissa tridactyla) aanpakken door een duurzaam broedbolwerk te creëren op het Princess Elisabeth Energy Island. Dit wordt bereikt door de integratie van Nature-Inclusive Design (NID) elementen in de golfmuren van het eiland.

Locatie project

Noordzee, 45 km van de Belgische kust

Bijdrage(s)

60000 m² primaire productie

Projectkosten

Meer dan 500.000 €

Deelnemer(s)

  • Elia Group
  • Deskundigen op het gebied van natuurbehoud en het mariene milieu, universiteiten, adviesbureaus en niet-gouvernementele organisaties
  • TM Edison, de aannemer die het energie-eiland ontwerpt en bouwt

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Primaire productiegebieden

  • Ontwikkel het project door er biodiversiteit in op te nemen en zorg voor een gebied dat gewijd is aan biodiversiteit (bijv. broedrichels voor drieteenmeeuwen, maatregelen om een diverse en heterogene zeebodem rond het eiland te creëren, rifpanelen);
  • De specifieke ecologische en milieukwaliteiten van het gebied respecteren en/of verbeteren;
  • Zo veel mogelijk natuurlijkheid/zo weinig mogelijk verandering van de omgeving (behoud van grindbeddingen): er zijn verschillende maatregelen in het project opgenomen om de impact op de hydrodynamica en op gevoelige en waardevolle grindgebieden in de omgeving te verzachten.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

NID4BirdLIFE

Onderhoud op lange termijn

Nulbeheer, wat betekent dat je de natuur zichzelf laat ontwikkelen zonder menselijke tussenkomst.

Voordelen

  • Stimuleren van een rijk ecosysteem rond het eiland, dankzij het natuurinclusieve ontwerp
  • Het eiland zal België toegang geven tot offshore windenergie die geproduceerd wordt door windmolenparken in de Prinses Elisabethzone: er zullen ongeveer 60 km gelijkstroomkabels en 300 km wisselstroomkabels rond het eiland geïnstalleerd worden om elektriciteit terug naar het vasteland te brengen.
  • Aangezien het bovendien zal dienen als aanlandingspunt voor interconnectoren met andere landen, zal het België toelaten om hernieuwbare energie te verhandelen met zijn buren en zo de interconnectiviteit van Europa versterken.

Andere projecten in verband met de doelstelling: “Primaire productiegebieden"

Er zijn nog geen andere projecten in deze doelstelling. Voel je vrij om er een in te dienen!

NL