Vergroening van de site van de Federale Politie in Asse

Het vergroenen van de site van de Federale politie in Asse en het terugbrengen van de lokale biodiversiteit.
Het groenblauwe netwerk ontwikkelen

BiodiversiScape

Begonnen in: 2024

Project by: BiodiversiScape

Begonnen in: 2024

Het project

Het complex van de Federale Politie in Asse, beheerd door de Regie der Gebouwen is gelegen in een stedelijke context. Het programma BiodiversiScape heeft deze site omgevormd tot een ‘groene oase’ door de aanleg van twee vijvers, de aanplanting van (fruit)bomen en hagen en het installeren van nestkastjes, een takkenril en een bijenburcht. Dit heeft een gunstige habitat gecreëerd (schuil-, voedsel- en voortplantingsplaats ) voor vogels, insecten en amfibieën.

Elke aanplanting is gedaan met inheemse soorten, wat op haar beurt inheemse dieren aantrekt en dus de lokale biodiversiteit verhoogt. Door toename van het aantal insecten, zal er ook meer bestuiving plaatsvinden. Bovendien worden alle grasvelden op een ecologische manier beheerd door minder te maaien zodat bloemen overal hun weg vinden.

Deze vergroening draagt bij aan het ecologisch netwerk en zorgt ook voor een betere klimaatregulering. Via het gemeentelijk pad, kunnen naast het politiepersoneel en de bezoekers, ook de omwonenden genieten van deze biodiversiteitsrijke site.

Locatie project

Asse

Bijdrage(s)

1 gebouwen en/of infrastructuren
1 bed and breakfasts

Projectkosten

65.000€

Deelnemer(s)

  • FOD Volksgezondheid: expertise en financieel
  • De Regie der Gebouwen: ondersteuning, niet financieel
  • De Federale Politie van Asse: samenwerking, niet financieel
  • Krinkels: uitvoerder van de verbouwingen

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Gebouwen en infrastructuren

  • Zo min mogelijk wijzigingen in het oorspronkelijke landschap / zo veel mogelijk de natuur behouden ter vervanging van betonnen en grijze oppervlakken (e.g. groendaken en -gevels, vergroening van de omgeving, integratie van het bestaande landschap in de infrastructuur).
  • De specifieke ecologische kenmerken van het gebied (e.g. de topografie, het landschapstype, de plaatselijke fauna en flora) respecteren en/of verbeteren om het grijze/betonnen oppervlak efficiënt te vervangen.
  • De aanpassingen in het omliggende gebied en milieu integreren.
  • Inheemse en lokale soorten/subsoorten gebruiken die veerkrachtiger zijn en beter bestand tegen klimaatverandering
  • Structuren integreren die aangepast zijn aan de plaatselijke biodiversiteit (e.g. nestkasten die aangepast zijn aan de vogelsoorten die in het gebied aanwezig zijn, insectenhotels op een geschikte hoogte, geschikte soorten vegetatie).
  • Aanpassingen voorzien met voldoende ruimte/lengte/diepte om de aanleg van habitats, blauwe en groene ruimten en corridors te garanderen.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Interreg project Natuurinclusief bouwen en in de Vlaamse Green Deal Natuur

Bed & Breakfasts voor wilde bestuivers

  • Zorgen voor geschikte habitats voor wilde bestuivers, zowel wat betreft nestplaatsen (bed) als voedselvoorziening (vegetatie) (breakfast).
  • Diversificatie van de vegetatie en integratie van een reeks plantensoorten (lokale soorten die zijn aangepast aan de lokale bestuiverspopulaties) die bloeien en in de lente, zomer en herfst overvloedige bronnen van stuifmeel en nectar leveren (= "bijenweiden").
  • Geschikte nestplaatsen (hout- en zandhopen, insectenhotels, ...) en permanente zones met kale grond voor in de grond nestelende bestuivers creëren.
  • Corridors creëren/versterken om de ecologische continuïteit tussen de verschillende groene ruimten te behouden en ervoor zorgen dat de bestuivers zich van de ene ruimte naar de andere kunnen verplaatsen.

Onderhoud op lange termijn

Het terrein zal ecologisch beheerd worden met een aangepast maaibeheer.

Voordelen

  • De aanplantingen met inheemse soorten zullen inheemse fauna aantrekken dus de lokale biodiversiteit zal verhogen.
  • Via de insectenburcht zal het aantal wilde bestuivers toenemen.
  • Zowel het politiepersoneel, de bezoekers als de buren kunnen gebruik maken van de groene site om te wandelen, lunchen, ontspannen, …
  • Het programma BiodiversiScape zal de site monitoren en de terugkeer van de biodiversiteit meten. De resultaten zullen gedocumenteerd en gedeeld worden, ter inspiratie voor anderen die soortgelijke aanpassingen willen doen op hun domein.
  • Voor het programma is dit een eerste site waaruit we lessen getrokken hebben, zowel op technisch vlak als op vlak van samenwerking.

Andere projecten in verband met de doelstelling: "Gebouwen en infrastructuur"

Hasselt PXL Campussen

Hasselt PXL Campussen

De campussen van Hasselt PXL zetten sterk in op biodiversiteit, met campus Diepenbeek als proeftuin voor onderzoek en onderwijs.

Lees meer
NL