Plukboerderij Grondig

Plukboerderij Grondig, waar vier jonge boeren kiezen voor een korte en lokale keten, samen met de natuur.
De Belgische productie en consumptie biodiversiteitsvriendelijker maken

Plukboerderij Grondig

Begonnen in: 2020

Project by: Plukboerderij Grondig

Begonnen in: 2020

Het project

GRONDIG is een plukboerderij met LEF: Lokaal, Ecologisch en Eerlijk. Het produceert groenten, (klein) fruit, eieren en natuur vlees op een ecologische manier voor de korte keten. De boeren hebben een eerlijk inkomen. De boerderij is geen eiland en de boeren zijn geen vreemden. Er vindt kennisuitwisseling plaats in alle richtingen op alle niveaus en er is een toewijding aan gemeenschapsvorming. De enige duurzame landbouw is die met gelukkige boeren. Landbouw kan niet bestaan zonder natuur, dus hier zijn ze één.

Een van de voordelen van het CSA-model is dat kwantificering veel minder belangrijk is, dus de bijdrage in kg/jaar is onbekend. Plukboerderij Grondig heeft op dit moment 460 volwassen equivalenten groenteabonnementen en 170 volwassen fruitabonnementen.

Locatie project

Heusden

Bijdrage(s)

Projectkosten

230.000 €

Deelnemer(s)

Plukboerderij Grondig kiest voor de korte keten, samen met de natuur, dankzij:

  • 460 groenteabonnees: leveren jaarlijkse financiële bijdrage
  • 170 fruitabonnees: leveren jaarlijkse financiële bijdrage
  • 6 restaurants: zorgen voor extra verkoop bij overschotten
  • 1 woonzorgcentrum: zorgt voor extra verkoop tijdens het seizoen

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Gewassen en dierlijke producten

  • De natuurlijke productieseizoenen respecteren: geen verwarmde en/of grootschalige serres; de natuurlijke voortplantings-, melk- en groeicycli volgen, ...
  • Lokale en korte productie- en toeleveringsketens bevorderen, met zo weinig mogelijk invoer
  • Productiemethodes gebruiken die rekening houden met de biodiversiteit: rotatie van gewassen/fruitbomen, mengen van gewassen, agroforestry/ecologie, geen pesticiden of chemische producten, doordachte/biologische productie, op de natuur gebaseerde oplossingen, ...
  • De site zo inrichten dat de biodiversiteit wordt geïntegreerd en een speciale ruimte voor de biodiversiteit creëren (e.g. extra bloemperken, permanent plantendek, geen grondbewerking/niet maaien/geen onderhoud in specifieke gebieden, insectenhotels, ...).
  • De specifieke ecologische en milieukwaliteiten van het gebied respecteren en/of verbeteren.
  • Zo veel mogelijk "natuurlijkheid"/zo weinig mogelijk verandering van het oorspronkelijke landschap (landschap, kwaliteit van het water, van de bodem, ...).
  • De bescherming van groenblauwe gebieden bevorderen door de uitbreiding van het grondgebruik te beperken (e.g. landbouw op daken, eco-weiden).
  • Die praktijken in het omliggende milieu integreren (e.g. de ecologische continuïteit bevorderen) om de negatieve impact ervan voor de grond te beperken.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

EU biolabel, lid van CSA netwerk en BioForum

Onderhoud op lange termijn

Boeren zorgen voor bodembeheer, planten en zaaien, wieden en schoffelen, door onder andere:

  • elk jaar zoveel mogelijk organisch materiaal aanvoeren in de vorm van houtsnippers en compost (om het gehalte organische stof in de bodem te verhogen);
  • het aanleggen en onderhouden van keverbanken (wilde stroken van meerjarige grassen) tussen groenten;
  • kiezen voor hoge bomen (lange levensduur) tussen de groenten;
  • goed onderhoud van de grachten langs de boerderij (om de vijf jaar worden deze geruimd);
  • het herplanten, behouden en goed onderhouden van knotbomen rond de weilanden;
  • het planten van nieuwe, permanente heggen en hagen;
  • streven naar een evenwichtig ecosysteem met veel nestgelegenheid en habitats voor natuurlijke ongediertebestrijders, zodat het gebruik van pesticiden kan worden vermeden.

Voordelen

Grondig is een zelfoogstboerderij. Deelnemers komen groenten en/of fruit oogsten wanneer het voor hen past. Er wordt geoogst en geplukt voor persoonlijk gebruik. Dit systeem werkt op vertrouwen en bewijst al meer dan 10 jaar dat het werkt. Bovendien worden de deelnemers betrokken bij de bedrijfsvoering. Ze krijgen inzage in de boekhouding en ruimte om activiteiten te organiseren. Ze kunnen hun talenten inzetten op de boerderij, hun handen uit de mouwen steken op samenwerk- en openvelddagen en meebeslissen tijdens de jaarlijkse deelnemersvergadering. De PLUK app is ontwikkeld door een lid van de CSA, waarmee deelnemers informatie kunnen zien over de producten die beschikbaar zijn om te oogsten en YouTube instructievideo's over hoe je gewassen oogst.

Als deelnemer draag je bij aan:

  • De lokale gemeenschap rond de boerderij
  • Een eerlijk inkomen voor de boeren, terwijl de risico's van het boerenbedrijf met de boeren worden gedeeld
  • Je eigen gezondheid en die van onze omgeving

Jaarlijkse evenementen: de open velddag, de pompoenverkoop en de kerstmarkt.
Gemeenschapsvorming en kennisuitwisseling in alle richtingen en op alle niveaus. Een boerderijbezoek of rondleiding (voor scholen, bedrijven en andere groepen) zijn mogelijk.

Alle voordelen die inherent zijn aan agro-ecologische projecten kunnen worden toegepast op Plukboerderij Grondig.

 

Andere projecten in verband met de doelstelling: "Gewassen en dierlijke producten"

NL