Nationaal Park Hoge Kempen

Uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 hectare bos en heide beheerd en beschermd worden.
Het groenblauwe netwerk ontwikkelen

Nationaal Park Hoge Kempen

Begonnen in: 2006

Project by: National Park Hoge Kempen

Begonnen in: 2006

Het project

On 23 March 2006, Belgium’s first national park was established by the then Flemish Minister for the Environment. The Hoge Kempen National Park, in the Belgian province of Limburg, is a unique nature reserve where more than 12 000 hectares of forest and heathland are managed and protected. The area covers the municipalities of As, Bilzen-Hoeselt, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen, Maaseik, Oudsbergen and Zutendaal.

In 2021 werd een “Operationeel Programma” voor de periode van 2020-2025 goedgekeurd. Dit omvat 137 acties van 32 partners, waarvoor 82 miljoen euro beschikbaar. Het resulteerde o.a. in een oproep van de Vlaamse overheid aan regionale gebiedscoalities om de mogelijkheden tot oprichting van bijkomende nationale parken in Vlaanderen te onderzoeken en te kandideren. Intussen zijn er 4 Nationale Parken in Vlaanderen.

Er zijn verschillende ontsnipperingsmaatregelen systematisch uitgevoerd, waar onder ecorasters, ecotunnels, een bermbrug en een ecoduct, om de ecologische connectiviteit te bevorderen.

Ten laatste, met ons 1% for nature-programma willen we bedrijven helpen met om hun MVO-doelstellingen (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) of SDG's (Sustainable Development Goals) te behalen. Zoek jij een interessant natuurproject om een deel van je winst (bv. 1%) in te investeren, dan hebben we verschillende mooie natuurprojecten waar jouw bedrijf aan kan bijdragen.

Locatie project

Limburg

Bijdrage(s)

12800 ha

Projectkosten

Meer dan 500.000 €

Deelnemer(s)

  • Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw is opdrachthouder voor de uitbouw van het Nationaal Park Team binnen haar werking.
  • Natuurbeheerders (i.e. Agentschap Natuur & Bos, Limburgs Landschap vzw, Natuurpunt vzw, Orchis vzw, ...)
  • Local authorities (As, Bilzen-Hoeselt, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Zutendaal)
  • Provinciebestuur Limburg
  • Vlaamse overheid met hun relevante organisaties, diensten of agentschappen
  • Samen vormen zij de Nationale Parken Coalitie. In totaal heeft de Nationale Parken Coalitie momenteel 32 partners.

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Stedelijke en voorstedelijke gebieden

  • De specifieke ecologische kenmerken van het gebied (e.g. de topografie, het landschapstype, de plaatselijke fauna en flora);
  • Zorgen voor een aangepast beheer dat gunstig is voor de biodiversiteit (e.g. herwilderen en beperkt maaien van parken, tuinen, bermen, vijvers, geen chemische producten);
  • Zo veel mogelijk "natuurlijkheid"/zo weinig mogelijk verandering van het oorspronkelijke landschap (landschap, kwaliteit van het water/de bodem, ...);
  • De aanpassingen in het omliggende gebied en milieu integreren;
  • Inheemse en lokale soorten/subsoorten gebruiken die veerkrachtiger zijn en beter bestand tegen klimaatverandering.

In het Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen 20-40 zijn actieprogramma’s opgenomen om het Nationaal Park tegen 2040 Robuust, Wervend en Veerkrachtig te maken. Zo werd bijvoorbeeld via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan ca. 500ha niet groene bestemmingen (industrie, ontginningsgebieden) omgezet naar natuurgebied. Ecoducten- en ecotunnels werden in het plan opgenomen, waarvan er reeds een aantal werden gerealiseerd.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Beschermde gebieden - nationale en regionale parken - Natura 2000

Onderhoud op lange termijn

De beheerders van het Nationaal Park streven naar een zo natuurlijk mogelijk, zichzelf regulerend ecosysteem, zonder echter de grote culturele waarde van het West-Europese heidelandschap uit het oog te verliezen. De beheerders van het Nationaal Park werken samen aan het beheer van de natuur via natuurbeheerplannen. Om dit te realiseren wordt er meer variatie gebracht in de bossen, het heidelandschap vergroot, de kwaliteit ervan verbeterd en de verschillende heideterreinen opnieuw met elkaar verbonden.
Een multidisciplinair Nationaal Park Team is namens de Nationaal Park Coalitie belast met een reeks taken teneinde de missie, ambitie, ruimtelijke visie en doelstellingen uit het Masterplan 20-40 waar te maken.
Daar waar het Masterplan een langetermijnvisie uitstippelt met een tijdshorizon van 20 jaar, heeft het Partnerplan 20-25 een tijdshorizon van 5 jaar. Het plan bepaalt, binnen de Nationaal Park Coalitie van 32 partners, de prioritaire acties, werk- & financieringsafspraken die leiden tot concrete realisaties om het Nationaal Park Hoge Kempen groter, mooier en sterker te maken.

Voordelen

Het meer dan 12.000 hectare grote Nationaal Park is een echte hotspot van biodiversiteit. In de Hoge Kempen leven meer dan 9.000 soorten planten en dieren. Als het zou lukken om alle soorten die er leven ook te vinden, mag je daar nog minstens 1.600 soorten bijtellen, en wordt de kaap van 10.000 soorten ruim overschreden.
Elk van de 9 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen vertelt zijn eigen verhaal: ga op ruimtereis, kruip in de insectenwereld of graaf in het mijnverleden. Of je nu komt wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden of spelen: in de Hoge Kempen is er voor ieder wat wil(d)s! Het is het natuurlijke ‘hoogtepunt’ van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gekend van zijn unieke Fietsroute-netwerk. Er worden ook evenementen georganiseerd zoals de Nationaal Park Marathon.
Het 1% for nature initiatief biedt een mogelijkheid voor bedrijven om te investeren in lokale natuur, wat interessante voordelen voor hen biedt.

Andere projecten in verband met de doelstelling: “Stedelijke en voorstedelijke gebieden"

Green4Grey

Green4Grey

Het transformeren van grijze semi-kunstmatige landschappen in groenblauwe stapstenen in voorstedelijke gebieden

Lees meer
NL