GulleGaard Zelfoogstboerderij

Zelfoogstboerderij groenten, fruit en kruiden in Kalmthout
De Belgische productie en consumptie biodiversiteitsvriendelijker maken

GulleGaard

Begonnen in: 2018

Project by: GulleGaard

Begonnen in: 2018

Het project

Het Kruisbos is sinds 2018 een CSA zelfoogstboerderij in Kalmthout, en sinds 2025 noemen we ons veldje GulleGaard. GulleGaard is mogelijk doordat het grond kan huren van De Landgenoten. De Landgenoten koopt landbouwgronden aan om deze te verhuren aan bioboeren. Zo geven ze bioboeren de kans om een landbouwbedrijf op te starten, uit te breiden, veilig te stellen of te verduurzamen zonder zelf de stijgende financiële last te moeten dragen. Om deze gronden aan te kopen verzamelt De Landgenoten, giften van sympathisanten en geld van aandeelhouders.
GulleGaard werkt volgens de principes van Community Supported Agriculture (CSA). Hierbij vormen de boeren en de consumenten een gemeenschap. In ruil voor een ledenbijdrage ontvangen de deelnemers een aandeel in de oogst. De boeren zorgen voor gezonde, ecologisch verantwoorde groeten en fruit.

Aangezien GulleGaard een zelfoogstbedrijf is, is de bijdrage in kg/jaar aan doelstelling 'Gewassen en dierlijke producten' onbekend.

Locatie project

Kalmthout

Bijdrage(s)

Projectkosten

50.000 - 100.000 €

Deelnemer(s)

GulleGaard werkt samen met een aantal partners:
– De Landgenoten: owner of the agricultural land they rent out to GulleGaard.
– Blos Bloemen: teelt bij GulleGaard haar blije bloemen.
– Moederkruid: geeft af en toe workshops op GulleGaard.
– Soep in Groep: koken af en toe met groenten van GulleGaard.
– Apotheker Toon Hendrickx: oogst goudsbloem om er helende calendula-zalf mee te maken.

Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?

Gewassen en dierlijke producten

  • De natuurlijke productieseizoenen respecteren: geen verwarmde en/of grootschalige serres; de natuurlijke voortplantings-, melk- en groeicycli volgen, ...
  • Lokale en korte productie- en toeleveringsketens bevorderen, met zo weinig mogelijk invoer
  • Productiemethodes gebruiken die rekening houden met de biodiversiteit: rotatie van gewassen/fruitbomen, mengen van gewassen, agroforestry/ecologie, geen pesticiden of chemische producten, doordachte/biologische productie, op de natuur gebaseerde oplossingen, ...
  • De site zo inrichten dat de biodiversiteit wordt geïntegreerd en een speciale ruimte voor de biodiversiteit creëren (e.g. extra bloemperken, permanent plantendek, geen grondbewerking/niet maaien/geen onderhoud in specifieke gebieden, insectenhotels, ...).
  • De specifieke ecologische en milieukwaliteiten van het gebied respecteren en/of verbeteren.
  • Die praktijken in het omliggende milieu integreren (e.g. de ecologische continuïteit bevorderen) om de negatieve impact ervan voor de grond te beperken.

Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Biogarantielabel, lid van CSA netwerk en BioForum

Onderhoud op lange termijn

Boeren zorgen voor bodembeheer, planten en zaaien, wieden en schoffelen.

Voordelen

GulleGaard is een zelfoogstboerderij. De boeren zorgen voor het beheer van de bodem, het planten en zaaien, het wieden en schoffelen. De deelnemers komen zelf naar het veld om de groenten en fruit te oogsten die ze nodig hebben. Er worden activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld een meeting om het voorbije jaar te overlopen, een jaarlijkse midzomerfeest met lekker eten en zang en het jaarlijkse boerderijfestival met onder meer live muziek en workshops.

GulleGaard werkt samen met enkele partners, die op biologische wijze producten kunnen telen voor verkoop.

Andere projecten in verband met de doelstelling: "Gewassen en dierlijke producten"

NL