Rekub maakt chocolade, cake en taart van fruit en groenten die normaal gesproken verspild zouden worden.
Too Good To Go
Het project
Too Good To Go is een wereldwijd sociaal impactbedrijf met de missie om iedereen te inspireren en in staat te stellen samen voedselverspilling tegen te gaan. Sinds de lancering in 2016 heeft Too Good To Go meer dan 500 miljoen maaltijden gered van verspilling. Dat staat gelijk aan het vermijden van 1,3 miljoen ton CO2e, 405 miljard liter onnodig waterverbruik en 1,4 miljard m² landgebruik per jaar.
Ongeveer 40% van al het geproduceerde voedsel gaat jaarlijks verloren, wat bijdraagt aan 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (WWF, 2021). Het verminderen van voedselverspilling helpt klimaatverandering tegen te gaan. Volgens Project Drawdown is het de belangrijkste maatregel die we kunnen nemen om de temperatuurstijging tegen 2100 te beperken tot slechts 2˚C (Project Drawdown, 2020).
Met 120 miljoen geregistreerde gebruikers en 180.000 actieve partners in 19 landen in Europa, Australië en Noord-Amerika, beheert Too Good To Go ’s werelds grootste marktplaats voor overtollig voedsel.
Lees meer via deze link.

Locatie project
Bijdrage(s)
Projectkosten
Deelnemer(s)

- Retailers, voedselproducenten en groothandels bieden overtollig voedsel aan.
- Voedselproducenten hebben het ‘kijk-ruik-proef’-logo op hun producten.
- Consumenten via de app bestellen overtollig voedsel om af te halen in de winkel, café of restaurant, of om thuis te laten bezorgen.
Hoe wordt aan de criteria van de doelstelling voldaan?
Voedseloverschotten
- Consumptie/terugwinning/herverdeling van voedseloverschotten voor menselijke consumptie stimuleren: voedseloverschotten voor menselijke consumptie gebruiken en vermijden dat ze worden weggegooid of als compost worden gebruikt;
- Voedseldonatie en terugwinning van voedsel ondersteunen en/of de consumptie van voedseloverschotten aanmoedigen (e.g. herverdeling van voedseloverschotten aan verenigingen, aanbieden van doggy-bags aan klanten die hun bord nog niet hebben leeggegeten).
Mogelijke initiatieven waarbij het project betrokken is :

Onderhoud op lange termijn
We bieden een reeks oplossingen aan, waarmee 's werelds grootste voedseldistributeurs voedselverspilling kunnen voorkomen:
- Too Good To Go Surprise Bags: Door middel van de Too Good To Go-app kunnen consumenten in België overtollig voedsel bij restaurants, supermarkten en andere winkels redden tegen gereduceerde prijzen.
- Too Good To Go Parcels: In 2023 heeft Too Good To Go in België de Too Good To Go Parcels gelanceerd. Dit maakt het voor consumenten in België mogelijk om eten eerder in de voedselketen te redden van verspilling, namelijk in de productiefase. Too Good To Go koopt de producten rechtstreeks in van voedselproducenten die deze producten om verschillende redenen niet meer aan retailers kunnen verkopen, zoals verpakkingen met drukfouten en veranderingen in vraag en aanbod. Na aankoop worden deze producten verpakt in pakketten, die een mix van houdbare producten bevatten en wordt dit aan consumenten aangeboden. Dit maakt het toegankelijker voor consumenten om in de hele keten voedselverspilling tegen te gaan.
- Too Good To Go Platform: Too Good To Go Platform is de end-to-end oplossing voor het beheren van voedseloverschotten. Het stelt supermarkten van alle groottes – van hypermarkten tot buurtwinkels – in staat om waarde te halen uit hun overtollige voorraad. Het platform volgt en herverdeelt overschotten naadloos en integreert met ’s werelds grootste consumentenmarktplaats voor overtollig voedsel.
- De ‘kijk, ruik, proef’-pictogramcampagne: De verwarring rond de verschillende houdbaarheidsdata ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ veroorzaakt volgens een Europese studie 10% van de voedselverspilling. Om hier iets aan te veranderen, lanceerde Too Good To Go in september 2021, samen met 35 partners (voedselproducenten, retailers, Vlaamse overheid en Test Aankoop), een nieuw kijk, ruik, proef-pictogram voor producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Het pictogram wijst erop dat producten met een verstreken ‘ten minste houdbaar tot’-datum nog perfect eetbaar zijn. Je moet je zintuigen gebruiken en kijken, ruiken en proeven voor je het product nodeloos verspilt.
Voordelen
- Red eten bij jouw in de buurt, wat anders zou worden verspild.
- Help het klimaat en de biodiversiteit door voedselverspilling tegen te gaan.
- We hebben het ‘Kijk-Ruik-Proef’-label gelanceerd om mensen aan te moedigen op hun zintuigen te vertrouwen bij het beoordelen van Tenminste Houdbaar Tot-producten en zo onnodige voedselverspilling thuis te voorkomen.
Andere projecten in verband met de doelstelling: “Voedseloverschotten"
Waste Warriors
We zetten ons in om reststromen van groenten en fruit om te zetten in voedsel met een langere houdbaarheid.