Belgische Biodiversiteitsalliantie
Projecten
Vrijwillige engagementen
De Belgische Biodiversiteitsalliantie wil op een concrete manier de Belgische samenleving mobiliseren om het biodiversiteitsverlies in België en daarbuiten te bestrijden via vrijwillige verbintenissen.

De indirecte en directe sturende krachten en drukfactoren voor de biodiversiteit zijn welbekend en moeten centraal staan bij alle verdere inspanningen om de biodiversiteit in stand te houden en duurzaam te gebruiken. Dit vergt toegewijde inspanningen in de gehele samenleving en is afhankelijk van samenwerking op alle niveaus en tussen alle sectoren.
Op deze pagina vindt u enkele succesvolle voorbeelden van projecten en acties voor biodiversiteit. Deze rubriek vestigt de aandacht op bestaande initiatieven. Zo willen we een bredere aanvaarding en medewerking buiten de biodiversiteitsgemeenschap bereiken.
Projecten en initiatieven
Wetlands4Cities
Wetlands4Cities is een project van Natuurpunt in samenwerking met Ecover
Forestbase
Forestbase est un précurseur dont l'ambition est de montrer au monde la vraie valeur financière de la nature.
Travaux d’infrastructures et biodiversité
De Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat vormen een bestaande wijk die helemaal werd heraangelegd. Een ideale gelegenheid om de aanpak van hemelwater te herdenken.
Afstroming regenwater duurzamer maken
Binnen het patrimonium van Aquafin bevinden zich ook heel wat dienstgebouwen.
Versterken van de lokale biodiversiteit
Aquafin heeft meer dan 200 waterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen, al deze installaties worden sinds 2021 volledig biodivers ingericht en onderhouden.
Vergroening pompstations
Ons doel is om minder beton te gebruiken. Minder bestrating betekent meer infiltratie en een vermindering van het opwarmingseffect.
Zonnepanelen en biodiversiteit
Aquafin is een grootverbruiker wat elektriciteit betreft en heeft enkele jaren geleden de keuze gemaakt om enkel nog groene en duurzame elektriciteit te verbruiken.
Natuurboerderij het Bolhuis
La ferme naturelle « Het Bolhuis » est une ferme d'élevage biologique qui travaille en étroite collaboration avec « Natuurpunt » et « Agentschap voor Natuur en Bos » (ANB).
Versnelling van de transitie van landbouw naar agro-ecologie
Het project bestaat uit het verspreiden van het agro-ecologische systeem onder landbouwers en andere actoren van de voedselketen. Het doel is om tegen 2030 alle Waalse landbouwers te betrekken bij een agro-ecologische transitie.
Wolvenberg
Le Wolvenberg est la seule réserve naturelle reconnue au sein du périphérique d'Anvers.
Klaar om actie te ondernemen?
Laten we samen onze doelen bereiken!
Waar te beginnen?
Lees meer over de twee belangrijkste gebieden en de 10 doelstellingen waarop je actie kunt ondernemen.
AS 1

Het groenblauwe netwerk in, rondom en tussen steden uitbreiden
AS 2
